Een bedrijfsleider zorgt ervoor dat de bedrijfsformule wordt gehandhaafd en geeft leiding aan een vestiging. Hij of zij is (mede) verantwoordelijk voor de gestelde doelstellingen van het bedrijf en bewaakt en voert de gestelde richtlijnen van de ondernemer of het hoofdkantoor uit.  Daarnaast is hij of zij verantwoordelijk voor personeel, operationeel management, inkoop- en voorraadbeheer, marketing, financiën, administratie en kwaliteitszorg.

De opleiding

De opleiding Manager/Bedrijfsleider fastservice is een opleiding op MBO niveau 4. Om deze opleiding te kunnen volgen moet je al werkzaam zijn als leidinggevende in een fastservicebedrijf. Ook moet het bedrijf aangeven jou gedurende de opleiding te willen begeleiden, de praktische vaardigheden verder aan te leren en jou in de praktijk te willen beoordelen. Tevens moeten zij jou de gelegenheid bieden om in het bedrijf de eindopdracht ten uitvoer te brengen.

Personeelsbeleid en Financieel beleid vormen de basis van deze opleiding. Nadat je beide onderdelen met een voldoende hebt afgerond ga je aan de slag met je eindopdracht; het maken van een jaarplan voor jouw bedrijf. Wanneer dit plan wordt goedgekeurd dan mag je dit ten uitvoer gaan brengen. De behaalde resultaten en de presentatie ervan bepalen of je in aanmerking komt voor het diploma.

Twee opleidingsvarianten

Regulier beroepsonderwijs
Je kunt de opleiding Manager/Bedrijfsleider fastservice volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bij een van de aangesloten onderwijsinstellingen, waarmee we samenwerken. Als vooropleiding moet je minimaal een VMBO diploma hebben behaald of een MBO-diploma niveau 3. Via deze leerweg ga je één dag per week naar school en werk je 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Nadat je deze opleiding positief hebt afgerond krijg je een officieel erkend MBO-diploma. Burgerschapscompetenties, Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel maken onderdeel uit van het lesprogramma.

Zelfstandig leertraject met e-coach
Je kunt ook kiezen voor een zelfstandig leertraject; dezelfde opleiding, maar zonder de ballast van burgerschapscompetenties, Nederlands, Engels, rekenen en het keuzedeel. Bovendien kun je gewoon lekker 5 dagen per week werken. Voor deze variant moet je wel eerst het diploma 1e Medewerker fastservice hebben behaald. Maar je hoeft niet naar school en de theorie is volledig gericht op hetgeen wat je in de praktijk doet. Via een digitaal leer- en ontwikkelplatform doorloop je de opleiding en bepaal je je eigen tempo. Je wordt daarbij begeleid door een e-coach. Zodra je de theorie hebt doorlopen en opdrachten hebt afgerond, dan kun je je aanmelden voor het theorie examen. Deze wordt afgenomen in het fastservicebedrijf waar je op dat moment werkzaam bent. Nadat je dit examen positief hebt afgerond, dan kun je aan de slag met het jaarplan. Nadat je dit plan positief ten uitvoer hebt gebracht en de behaalde resultaten hebt gepresenteerd, krijg je een diploma van het Fastservice Opleidingscentrum.

Beide varianten bieden jou volop doorgroeimogelijkheden in de sector Fastservice.

De kosten

Regulier beroepsonderwijs
De kosten van deze opleidingsvariant worden bepaald door de onderwijsinstelling waar je wordt ingeschreven. Naast het wettelijk cursusgeld, moet je o.a. rekeninghouden met de kosten voor boeken en de gekozen leermethode. Voor het komend cursusjaar zijn de kosten ongeveer € 1.100,00. De overige kosten worden door de overheid betaald aan de onderwijsinstelling. Bedrijven komen voor dit traject in aanmerking voor de subsidieregeling praktijkleren.

Zelfstandig leertraject met e-coach
Deze variant, waarbij je begeleid wordt door een e-coach, kost € 735,00. Indien je de opleiding niet binnen 12 maanden afsluit en je wilt de opleiding toch nog afronden, dan betaal je vervolgens een bedrag van € 80,00 per maand. De kosten voor het theorie examen bedraagt € 175,00. De beoordeling van het jaarplan kost € 225,00.

LET OP: De genoemde kosten van het zelfstandig leertraject worden nog vermeerderd met 21% btw. De subsidieregeling praktijkleren geldt niet voor dit traject. De kosten zijn voor het bedrijf wel gewoon fiscaal aftrekbaar en kunnen zij de btw verrekenen.