Een 1e Medewerker Fastservice verricht werkzaamheden in kleine, middelgrote en grote fastservicebedrijven. Naast het uitvoeren van operationele taken geeft hij of zij leiding aan het team en controleert en corrigeert medewerkers. Hij of zij ondersteunt de ondernemer of bedrijfsleider bij het coachen en begeleiden van (lerende) medewerkers op de werkplek. Verder ziet de 1e Medewerker Fastservice erop toe dat de regels en afspraken die in het bedrijf gelden worden nageleefd.

De opleiding

De opleiding 1e Medewerker fastservice is een beroepsopleiding op MBO niveau 3. Om deze opleiding te kunnen volgen moet je werkzaam zijn in een fastservicebedrijf die jou gedurende de opleiding wil begeleiden, de praktische vaardigheden wil aanleren en jou in de praktijk wil beoordelen.

Tijdens de opleiding komen onder andere de volgende thema’s aan bod:

  • Bedrijfsformules
  • Kwaliteitszorg
  • Sociale Hygiëne en Hospitality
  • Personeel en Organisatie
  • Inkoop en voorraadbeheer
  • Milieu, wet- en regelgeving

Twee opleidingsvarianten

Regulier beroepsonderwijs
Je kunt de opleiding 1e Medewerker fastservice volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bij een van de aangesloten onderwijsinstellingen, waarmee we samenwerken. Als vooropleiding moet je minimaal een VMBO diploma hebben behaald of een MBO-diploma niveau 2. Via deze leerweg ga je één dag per week naar school en werk je 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Nadat je deze opleiding positief hebt afgerond krijg je een officieel erkend MBO-diploma. Burgerschapscompetenties, Nederlands, rekenen en een keuzedeel maken onderdeel uit van het lesprogramma.

Zelfstandig leertraject met e-coach
Je kunt ook kiezen voor een zelfstandig leertraject; dezelfde opleiding, maar zonder de ballast van burgerschapscompetenties, Nederlands, rekenen en het keuzedeel. Bovendien kun je gewoon lekker 5 dagen per week werken. Voor deze variant moet je wel eerst het diploma Medewerker fastservice hebben behaald. Maar je hoeft niet naar school en de theorie is volledig gericht op hetgeen wat je in de praktijk doet. Via een digitaal leer- en ontwikkelplatform doorloop je de opleiding en bepaal je je eigen tempo. Je wordt daarbij begeleid door een e-coach. Zodra je de theorie hebt doorlopen en praktijkopdrachten hebt afgerond, dan kun je je aanmelden voor het theorie- en praktijkexamen. Beiden worden afgenomen in het fastservicebedrijf waar je op dat moment werkzaam bent. Nadat je deze opleiding positief hebt afgerond krijg je een diploma van het Fastservice Opleidingscentrum.

Beide varianten bieden jou volop doorgroeimogelijkheden in de sector Fastservice.

De kosten

Regulier beroepsonderwijs
De kosten van deze opleidingsvariant worden bepaald door de onderwijsinstelling waar je wordt ingeschreven. Naast het wettelijk cursusgeld, moet je o.a. rekening houden met de kosten voor boeken en de gekozen leermethode. Voor het komend cursusjaar zijn de kosten ongeveer € 1.000,00. De overige kosten worden door de overheid betaald aan de onderwijsinstelling. Bedrijven komen voor dit traject in aanmerking voor de subsidieregeling praktijkleren.

Zelfstandig leertraject met e-coach
Deze variant, waarbij je begeleid wordt door een e-coach, kost € 735,00. Indien je de opleiding niet binnen 12 maanden afsluit en je wilt de opleiding toch nog afronden, dan betaal je vervolgens een bedrag van € 80,00 per maand. De kosten voor het examen bedragen € 225,00.

LET OP: De genoemde kosten van het zelfstandig leertraject worden nog vermeerderd met 21% btw. De subsidieregeling praktijkleren geldt niet voor dit traject. De kosten zijn voor het bedrijf wel gewoon fiscaal aftrekbaar en kunnen zij de btw verrekenen.